18o Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών

Ολοκληρώθηκε το 18ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών στις 13 Ιουνίου 2019

13/6/2019 9:00:00 π.μ.

Ανασκόπηση - Post Event Report

Ανασκόπηση - Post Event Report

18ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών KPMG: Προτεραιότητα ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και οι Επενδύσεις για τους CFOs

Τη φήμη του ως σημείο αναφοράς για τους Οικονομικούς Διευθυντές στην Ελλάδα δικαίωσε και φέτος το Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών της KPMG, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 υψηλόβαθμων στελεχών Οικονομικής Διεύθυνσης. Στην εισαγωγή του συνεδρίου η Γεωργία Σταματέλου, Γενική Διευθύντρια και Επικεφαλής των φορολογικών και νομικών υπηρεσιών της KPMG, δήλωσε: «Φέτος αναδεικνύουμε τον πολυδιάστατο ρόλο του Οικονομικού Διευθυντή ως θεματοφύλακα της εμπιστοσύνης επενδυτών και κοινού προς τον οργανισμό. Και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τους Οικονομικούς Διευθυντές που τιμούν με τη δική τους εμπιστοσύνη το συνέδριό μας κάθε χρόνο».

 Διαβάστε περισσότερα στο Δελτίο Τύπου του συνεδρίου.

 Κατεβάστε το Post Event report.

 

Διακεκριμένοι Χορηγοί: AVIS, BFF Banking Group
Χορηγοί: DIS, Edenred, Genesis Pharma, ICAP Group, Verallis Group

Ομιλητές

Ομιλητές

Kevin Featherstone

 • Professor in European Politics at the London School of Economics and Political Science-Director of the Hellenic Observatory, European Institute.

Bjarte Bogsnes

 • Chairman of Beyond Budgeting Roundtable- Senior Advisor Performance Framework at Equinor

Enrique Lizaso Olmos

 • President of the “Quantum for Quants” Workgroup-Quantum World Association

Peter Jacobs

 • Head of Investment Team for Greece European Investment Bank (EIB)

Michele Antognoli

 • Αντιπρόεδρος Διεθνών Αγορών, BFF Banking Group

Πέγκυ Βελλιώτου

 • Partner & Head of People, Consulting, KPMG στην Ελλάδα

Παναγιώτης Γεωργαλάς

 • Διευθύνων Σύμβουλος, VNK CAPITAL

Σοφοκλής Γιαννακού

 • Προέδρος του Διοικητικού Συμβουλίου & Chief Financial Officer, ΑΒ Βασιλόπουλος

Σοφία Γρηγοριάδου

 • Δικηγόρος/ Managing Partner, Παπακωστόπουλος - Γρηγοριάδου και Συνεργάτες Δικηγορική Εταιρεία (CPA Law firm)

Διονύσης Διαμαντόπουλος

 • Partner, Consulting, KPMG στην Ελλάδα

Μαρία Θεοδουλίδου

 • Group Finance Director Controlling, Planning & Corporate Governance, Όμιλος Εταιρειών Fourlis

Λήδα Κοντογιάννη

 • Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εταιρικός Γραμματέας, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ

Βαγγέλης Μόρφης

 • Marketing & Operations Director, Microsoft Greece, Cyprus & Malta

Κωνσταντίνος Μωραϊτάκης

 • Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, ISS Greece

Δημήτρης Νίκας

 • Διευθύνων Σύμβουλος, Medtronic Hellas

Σπύρος Ξένος

 • Αντιπρόεδρος Δ.Σ & Chief Financial Officer, MEDIA SATURN Ελλάδας

Αλέξανδρος Τασόπουλος

 • Regional Finance Director SE Europe, TΙΤΑΝ

Γιάννης Χαραλαμπίδης

 • Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου-“World’s 100 Most Influential People in Digital Government”
Κύριος Χορηγός Επικοινωνίας

Κύριος Χορηγός Επικοινωνίας

Χορηγοί Επικοινωνίας

Χορηγοί Επικοινωνίας

Τηλεοπτικοί Χορηγοί Επικοινωνίας

Τηλεοπτικοί Χορηγοί Επικοινωνίας

Δελτίο Τύπου

Δελτίο Τύπου

18ο Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών KPMG: Προτεραιότητα ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός και οι Επενδύσεις για τους CFOs

Τη φήμη του ως σημείο αναφοράς για τους Οικονομικούς Διευθυντές στην Ελλάδα δικαίωσε και φέτος το Συνέδριο Οικονομικών Διευθυντών της KPMG, το οποίο πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου, με τη συμμετοχή περισσότερων από 200 υψηλόβαθμων στελεχών οικονομικής διεύθυνσης. Στην εισαγωγή του συνεδρίου η Γεωργία Σταματέλου, Γενική Διευθύντρια και Επικεφαλής των φορολογικών και νομικών υπηρεσιών της KPMG, δήλωσε: «Φέτος αναδεικνύουμε τον πολυδιάστατο ρόλο του Οικονομικού Διευθυντή ως θεματοφύλακα της εμπιστοσύνης επενδυτών και κοινού προς τον οργανισμό. Και είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για τους Οικονομικούς Διευθυντές που τιμούν με τη δική τους εμπιστοσύνη το συνέδριό μας κάθε χρόνο».

Προς ένα νέο πλαίσιο διακυβέρνησης και ευρωπαϊκού προσανατολισμού

Αίσθηση προκάλεσε η εναρκτήρια keynote παρουσίαση του Καθηγητή Kevin Featherstone, σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον της Ελλάδας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ελληνικού Παρατηρητηρίου, η Ευρώπη σύντομα θα κληθεί να «επιλέξει» ανάμεσα στη «γερμανική πειθαρχία» και στο τολμηρό όραμα του Μακρόν για ουμανιστική Ευρώπη. Και στις δύο περιπτώσεις, η ελληνική πολιτεία θα πρέπει να προωθήσει τις τομές που απαιτούνται ώστε η Ελλάδα να γίνει η ανοιχτή, ανταγωνιστική οικονομία που ευαγγελίζονται και οι δύο ευρωπαϊκές προσεγγίσεις.

Σε μικροοικονομικό επίπεδο, σημαντική είναι η υιοθέτηση των αρχών της εταιρικής διακυβέρνησης, καθώς αυτό αποτελεί ένα επιπλέον κριτήριο αξιολόγησης και για δυνητικούς επενδυτές. Στην παρουσίασή της η Λήδα Κοντογιάννη, Διευθύντρια Εταιρικής Διακυβέρνησης και Εταιρικός Γραμματέας της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ απαρίθμησε τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος της Shareholder Rights Directive 2 για τους Οικονομικούς Διευθυντές. Η Σοφία Γρηγοριάδου, Partner της CPA Law, ανεξάρτητο μέλος του διεθνούς νομικού και φορολογικού δικτύου της KPMG παρουσίασε το νέο Δίκαιο Α.Ε. για τις συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη, καταδεικνύοντας πόσο αποτελεσματική μπορεί να είναι η ώσμωση των οικονομικών υπηρεσιών και των νομικών συμβούλων στον τομέα αυτό.

 

Σημαντική η συμβολή του Οικονομικού Διευθυντή στον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων

Η παρουσίαση του Γιάννη Χαραλαμπίδη, μέλος της διεθνούς λίστας Apolitical με τους «100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο για την ψηφιακή διακυβέρνηση» αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές του συνεδρίου. Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου σκιαγράφησε το όραμα για μετάβαση από την απλή επιτάχυνση στην παροχή υπηρεσιών στην proactive υλοποίηση ενεργειών, ενθάρρυνε τους Οικονομικούς Διευθυντές να συνεργαστούν με τον COO ώστε να διερευνήσουν τα πλαίσια διαλειτουργικότητας (Interoperability) στον οργανισμό, αλλά και να συντάξουν το «μανιφέστο» τους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό.

Και μολονότι μια συζήτηση πάνελ δεν θυμίζει συχνά «μανιφέστο», με συντονιστή τον Διονύση Διαμαντόπουλο, Γενικό Διευθυντή της KPMG, οι Σοφοκλής Γιαννακού, SVP Finance – CFO της ΑΒ Βασιλόπουλος, Μαρία Θεοδουλίδου, Group Finance Director Controlling and Planning του ομίλου Fourlis, Χριστίνα Παπανδρέου, Group CFO της ELBISCO και Αλέξανδρος Τασόπουλος, Regional Finance Director SE Europe της TITAN απέδειξαν ότι RPA τεχνολογίες και bots έχουν πλέον βρει τον δρόμο τους για το οικονομικό τμήμα, ενώ ο Οικονομικός Διευθυντής προωθεί ενεργά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού, υιοθετώντας πλέον μια πιο πελατοκεντρική προσέγγιση.

Τις εφαρμογές της εξόχως disruptive τεχνολογίας του Quantum Computing παρουσίασε στο CFO Forum ο Enrique Lisazo Olmos, Πρόεδρος του “Quantum for Quants” Workgroup στο Quantum World Association, εξηγώντας ότι «το ερώτημα δεν αφορά τόσο στο να υπολογίσει ένας κβαντικός υπολογιστής πότε θα προκύψει η επόμενη οικονομική κρίση, αλλά το πώς οι αποφάσεις των ατόμων ατομικά, σε συλλογικό επίπεδο, διαμορφώνουν τις συνθήκες για την εκδήλωση οικονομικών κρίσεων».

Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με τον Bjarte Bogsnes, Πρόεδρο του διεθνούς Beyond Budgeting Roundtable «όλοι μιλούν για την τεχνολογική καινοτομία, αλλά η πραγματική ευκαιρία εδράζεται στη ‘’διοικητική καινοτομία’’, κάτι το οποίο συχνά παραγνωρίζουν οι οργανισμοί».

 

Επενδύοντας στο μέλλον

Μολονότι η χώρα βρίσκεται σε μια κρίσιμη περίοδο, υπάρχουν στοιχεία που μας επιτρέπουν να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το μέλλον των επενδύσεων. Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Γεωργαλά, Διευθύνοντα Σύμβουλο της VNK Capital, ο εκσυγχρονισμός της ελληνικής αγοράς εργασίας, αλλά και το υψηλό μορφωτικό επίπεδο της νέας γενιάς θα παίξουν ρόλο στην προσέλκυση επενδύσεων.

Ο Peter Jacobs, Head of Investment Team for Greece της European Investment Bank (EIB) παρουσίασε το έργο και τις επενδυτικές προτεραιότητες της EIB στην Ελλάδα, ενώ ο Michele Antognoli, Αντιπρόεδρος Διεθνών Αγορών του BFF Banking Group, μιλώντας για τον ρόλο του factoring στην τόνωση του αισθήματος εμπιστοσύνης στις αγορές, τόνισε ότι «οι επιχειρήσεις καλούνται σήμερα να κάνουν ένα ‘άλμα πίστης’ και να απομακρυνθούν από τα ‘γνώριμα εδάφη’».

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η συζήτηση που έκλεισε τις εργασίες του 18ου Συνεδρίου Οικονομικών Διευθυντών ανάμεσα σε πρώην CFOs που έχουν εξελιχθεί σε νέους ρόλους, με συντονίστρια την Πέγκυ Βελλιώτου, Γενική Διευθύντρια της KPMG. Όπως τόνισαν οι Βαγγέλης Μόρφης, Marketing & Operations Director της Microsoft Greece, Cyprus & Malta, Κωνσταντίνος Μωραϊτάκης, Πρόεδρος & CEO της ISS Greece, Δημήτρης Νίκας, Διευθύνων Σύμβουλος της Medtronic Hellas και Σπύρος Ξένος, Aντιπρόεδρος ΔΣ & CFO της Media Saturn Hellas, η οικονομική κρίση βοήθησε στην εξέλιξη του Οικονομικού Διευθυντή στην Ελλάδα, καθώς είναι εύκολο να παραγνωριστεί ο ρόλος του όταν οι πωλήσεις πάνε καλά. Υπογράμμισαν ότι αποτελεί πρόκληση η εξέλιξη από specialist (CFO) σε generalist (CEO) και συμφώνησαν ότι ο CFO που επιθυμεί να εξελιχθεί πρέπει να αντιμετωπίζει τον εαυτό του ως «αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή».

 ορηγοί οι DIS, Edenred, Genesis Pharma, ICAP Group και Verallis.

;