Γιάννης Χαραλαμπίδης

Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου-“World’s 100 Most Influential People in Digital Government”

O Γιάννης Χαραλαμπίδης είναι Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Παράλληλα, είναι Ιδρυματικός Υπεύθυνος της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, όπου σχεδιάζει και διοικεί δράσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα, και Υπεύθυνος του Κέντρου Έρευνας για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, όπου συντονίζει την υλοποίηση καινοτομικών έργων εκσυγχρονισμού του Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα. Έχει περισσότερα από 20 έτη εμπειρία στη σχεδίαση, υλοποίηση, διοίκηση και εφαρμογή σύνθετων πληροφοριακών συστημάτων ως Υπεύθυνος Έργων στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Έχει εργαστεί για 8 έτη ως Διευθυντικό Στέλεχος του ομίλου SingularLogic, όπου διοίκησε την ανάπτυξη προϊόντων και την επέκταση της εταιρείας σε Ελλάδα, Ανατολική Ευρώπη, Ινδία και ΗΠΑ. Για 7 έτη έχει υπάρξει βασικό στέλεχος του Ελληνικού Κέντρου Διαλειτουργικότητας, στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Έχει δημοσιεύσει 10 βιβλία και περισσότερες από 200 εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια, ενώ συμμετέχει ενεργά σε επιτροπές προτυποποίησης και επιστημονικά όργανα. Το 2016 έχει διακριθεί ως ο 8ος πιο σημαντικός συγγραφέας - ερευνητής σε παγκόσμιο επίπεδο και πρώτος από την Ελλάδα στο πεδίο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ανάμεσα σε 9500 ακαδημαϊκούς, με βάση το μέγεθος του δημοσιευμένου έργου σε διακεκριμένα περιοδικά, συνέδρια και βιβλία, μετά από έρευνα του Washington University / ΗΠΑ. Έχει τιμηθεί τρεις φορές με το πρώτο βραβείο στο Παγκόσμιο Συνέδριο Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης IFIP eGOV (2008, 2012, 2016), με το πρώτο βραβείο στον παγκόσμιο διαγωνισμό OMG / Business Process Modelling (2009), και με το 2ο βραβείο στον πανευρωπαϊκό διαγωνισμό European eGovernment Awards (2009). 

Το 2018 περιλαμβάνεται, ως μοναδικός Έλληνας, στη λίστα με τους «100 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στον κόσμο, σε ζητήματα Ψηφιακής Διακυβέρνησης», του οίκου Apolitical, μαζί με πολιτικούς, επιστήμονες και επιχειρηματίες που καθοδηγούν το νέο φαινόμενο.

;